Ostatní

Co jsou Scovilleho tepelné jednotky

Dětský eshop pro rodiče i děti


Co jsou Scovilleho tepelné jednotky

Scovilleho tepelných jednotek (SHU) jsou jednotky používané k měření pálivosti chilli papriček a dalších pálivých potravin. Tento systém měření byl vyvinut chemikem Wilburem Scovillem v roce 1912. Scovilleho měřítko kvantifikuje koncentraci kapsaicinu, chemické sloučeniny, která je zodpovědná za pálivost a štiplavost chilli papriček.

Jak funguje měření

Scovilleho organoleptický test

Původně používaný Scovilleho organoleptický test zahrnoval ředění extraktu kapsaicinu v roztoku cukru a vody, dokud jeho pálivost nebyla subjektivně detekována panelisty. Tento test měřil, kolikrát musel být extrakt ředěn, než byl pálivý pocit zcela neutralizován, což poskytlo číslo v Scovilleho jednotkách.

Moderní metody

Dnešní metody měření pálivosti jsou přesnější a zahrnují použití chemických analýz, jako je kapalinová chromatografie, která umožňuje přímé měření koncentrace kapsaicinu a dalších kapsaicinoidů. Tyto moderní metody poskytují přesnější výsledky a umožňují měření pálivosti bez subjektivního hodnocení.

Rozsah Scovilleho jednotek

Nízké pálivosti

Papričky s nízkým obsahem kapsaicinu mají relativně nízké Scovilleho jednotky. Například:

  • Paprika: 0 – 100 SHU
  • Banánová paprika: 0 – 500 SHU

Střední pálivosti

Papričky s mírnou pálivostí mají střední hodnoty Scovilleho jednotek. Například:

  • Jalapeño: 2,500 – 8,000 SHU
  • Serrano: 1,000 – 5,000 SHU

Vysoké pálivosti

Papričky s vysokým obsahem kapsaicinu mají velmi vysoké Scovilleho jednotky. Například:

  • Habanero: 100,000 – 350,000 SHU
  • Carolina Reaper: 1,400,000 – 2,200,000 SHU

Použití Scovilleho jednotek

Kulinarství

Scovilleho jednotky se používají k určení pálivosti chilli papriček v kuchyni. Kuchaři a spotřebitelé mohou použít tyto informace k výběru papriček, které odpovídají jejich preferencím v oblasti pálivosti.

Průmyslové aplikace

V potravinářském průmyslu jsou Scovilleho jednotky důležité pro výrobu pálivých omáček, koření a dalších produktů. Pomáhají zajistit konzistentní pálivost výrobků a umožňují výrobcům standardizovat obsah kapsaicinu.

Výzkum

Scovilleho měřítko je také užitečné ve vědeckém výzkumu, kde se studují účinky kapsaicinu na zdraví, jeho potenciální zdravotní přínosy a další aspekty jeho vlivu na lidský organismus.

Scovilleho tepelných jednotek poskytují důležitou metodu pro měření pálivosti a pomáhají lidem pochopit, jaké papričky nebo potraviny mohou být pro ně příliš pálivé nebo naopak příjemně pikantní.




Prohlédněte si veškeré naše rubriky: