Ostatní

Co je hovězí steak

Dětský eshop pro rodiče i děti


Co je hovězí steak?

Hovězí steak je pokrm připravený z kvalitního kusu hovězího masa, který je obvykle nakrájen na plátky a následně grilován, smažen nebo pečen. Hovězí steak je oblíbený pro svou šťavnatost, bohatou chuť a široké možnosti přípravy. Je často považován za gurmánský pokrm, zejména pokud je připraven z prémiových částí hovězího masa.

Druhy hovězího steaku

Ribeye

Ribeye steak je známý svou mramorovou strukturou, tedy množstvím tukových vláken, která prochází masem. Díky tomu je velmi šťavnatý a chutný. Tento druh steaku pochází z části hovězího hřbetu, kde se nachází sval s minimálním pohybem, což zajišťuje jemnost masa.

Filet mignon (svíčková)

Filet mignon je považován za jeden z nejjemnějších kusů hovězího masa, protože pochází ze svalů, které nejsou příliš zatěžovány. Tento druh steaku je méně mramorovaný než ribeye, ale nabízí velmi jemnou a máslovou texturu. Díky nízkému obsahu tuku má však méně výraznou chuť, a proto se často podává s omáčkami nebo doplňky.

T-bone

T-bone steak je velký kus masa, který obsahuje jak část svíčkové (filet mignon), tak část roštěnce (strip steak), které jsou oddělené T-kostí. Tento steak nabízí kombinaci jemnosti svíčkové a chuťové bohatosti roštěnce, což z něj dělá velmi oblíbenou volbu mezi milovníky steaků.

Strip steak (New York strip)

Strip steak pochází z roštěné, tedy z hovězího hřbetu. Má střední mramorování, což mu dodává chuť, a zároveň je méně tučný než ribeye. Je to oblíbený steak pro svou vyváženost mezi chutí a jemností.

Příprava hovězího steaku

Výběr masa

Kvalita steaku závisí především na výběru masa. Maso by mělo mít správný poměr svaloviny a tuku, ideálně s jemným mramorováním. Kvalitní steak často pochází ze speciálně chovaných krav, jako jsou Angus nebo Wagyu, které poskytují velmi jemné a chutné maso.

Různé stupně propečení

Jedním z důležitých faktorů při přípravě steaku je stupeň propečení, který určuje texturu a chuť masa. Mezi nejběžnější stupně patří:

  • Rare (krvavý): Steak je uvnitř téměř syrový, ale na povrchu lehce opečený. Teplota uvnitř je kolem 50 °C.
  • Medium rare (středně krvavý): Maso je uvnitř růžové s lehce krvavým středem. Teplota je přibližně 57 °C.
  • Medium (středně propečený): Steak je uvnitř růžový a šťavnatý. Teplota dosahuje asi 63 °C.
  • Medium well (dobře propečený): Maso je již propečené s minimálním růžovým středem, teplota je kolem 68 °C.
  • Well done (zcela propečený): Steak je zcela propečený, uvnitř hnědý a často sušší. Teplota je nad 71 °C.

Metody přípravy

Hovězí steak lze připravovat různými způsoby:

  • Grilování: Nejčastější metoda přípravy steaku. Maso je grilováno na otevřeném ohni nebo na pánvi, což mu dodává charakteristickou chuť z ohně a krásně opečený povrch.
  • Smažení: Steaky lze také smažit na rozpálené pánvi. Používá se často na silnější kusy, které se poté dokončují v troubě, aby bylo maso rovnoměrně propečené.
  • Sous-vide: Moderní technika, při níž je steak vařen při nízké teplotě ve vakuovém sáčku. Po uvaření se krátce opeče, aby získal křupavý povrch.

Servírování steaku

Hovězí steak se často podává s jednoduchými přílohami, aby vynikla chuť masa. Mezi oblíbené přílohy patří pečené brambory, zelenina nebo salát. Pro zvýraznění chuti steaku se používají omáčky, jako je pepřová, bylinkové máslo nebo demi-glace.

Steak je pokrm, který je oblíbený pro svou jednoduchost, ale zároveň luxusní chuť, pokud je připraven z kvalitního masa a správně zvoleným způsobem.




Prohlédněte si veškeré naše rubriky: